Przetwory i nalewki
Autor: Małgorzata Caprari
Wydawnictwo: Buchmann, 2012
Okładka: twarda
Stan: bardzo dobry
Uwagi: brak
Książka "Przetwory i nalewki" autorstwa Małgorzaty Caprari to zbiór klasycznych i oryginalnych przepisów na przetwory kuchni polskiej i europejskiej. Autorka przedstawia różnorodne receptury na dżemy, marmolady, powidła, galaretki, owoce w alkoholu, sosy, chutneye, oliwy, oleje i octy aromatyczne, kwaszonki, solanki, marynaty oraz nalewki i likiery. Książka ma na celu pokazanie, że przygotowanie domowych przetworów nie musi być trudne ani czasochłonne, a smak i aromat własnoręcznie wykonanych smakołyków jest niezrównany.
Caprari zachęca czytelników do korzystania z letniego dostatku jarzyn i owoców, aby zaopatrzyć swoją spiżarnię w domowe przetwory, które są zdrowsze i smaczniejsze niż te dostępne w sklepach. Publikacja jest skierowana do osób, które chcą samodzielnie przygotowywać przetwory i nalewki, cenią sobie naturalne składniki oraz tradycyjne metody kulinarne.